Rasbeschrijving

Groote

Volgens de standaard zijn dit de gegevens met betrekking tot schouderhoogte:

*  teven 65-70 cm hoog.
*  reuen 70-75 cm hoog.

Aard

Goede waakhond, intelligent, blaft alleen wanneer het nodig is, zeer aanhankelijk, moedig, dominant, eerlijk, evenwichtig, hard voor zichzelf en trouw aan zijn gezin. De Kuvasz is aanhankelijk, maar niet afhankelijk.

Pigment

De Kuvasz is in tegenstelling tot wat zijn vacht suggereert, niet slecht gepigmenteerd, integendeel: de ogen dienen zo donker mogelijk te zijn, de lippen en neus zwart. Ook andere plaatsen, zoals huid en verhemelte behoren gepigmenteerd te zijn.

Opvoeding

De Kuvasz heeft een evenwichtige en consequente opvoeding nodig. De (toekomstige) eigenaar moet stevig in zijn schoenen staan. Dit betekent echter niet dat u deze hond met harde hand moet opvoeden. In een harmonieuze omgeving, die hem ook de ruimte laat voor eigen initiatief, leert deze hond het beste.

Vacht

De vacht is op de kop en de voorkant van de poten kort, op de rest van het lichaam is het
haar langer. De structuur van de vacht is grof en golvend, het onderhaar is zacht. De kleur is van wit tot ivoorwit. De Kuvasz heeft een zeer dikke vacht, die hem tegen alle weersomstandigheden beschermt. Wanneer deze vacht uitvalt, verliest de hond een grote hoeveelheid haar. Het is daarom raadzaam de Kuvasz in de ruiperiode zeer grondig te borstelen. Onder normale omstandigheden hoeft de Kuvasz nooit te hoeven gewassen en slechts een enkele maal in de maand te worden geborsteld of te worden gekamd..

Beweging

Omdat de Kuvasz meerdere malen per dag de grenzen van zijn territorium inspecteert, houdt hij zichzelf in goede conditie. Bent u wat kleiner behuisd, dan zult u er wat vaker met de hond op uit moeten trekken. De Kuvasz heeft namelijk zowel lichamelijk als geestelijk ruimte nodig.